Beïnvloeden gedachten en emoties je gezondheid?

19 mei 2021 Steenwijk, Nederland

 

In het denkbeeld van veel mensen over ziekte en gezondheid overheerst de opvatting dat lichamelijke problemen een materiële ofwel stoffelijke oorzaak hebben. Er wordt in dit denkbeeld een verband gelegd tussen zaken die daar een negatieve invloed op kunnen hebben: roken lokt kanker uit, stress zorgt voor hartklachten. We nemen een pil of ondergaan een operatie om het op te lossen.
 

Ik zou je graag een inkijkje willen geven in een ander denkbeeld over ziekte en gezondheid. Zonder het ‘westerse’ model wat ik hierboven heb beschreven te verloochenen, doen we er goed aan om ook andere medische tradities te bekijken.

 

Alles is met elkaar verbonden

In de traditionele Chinese gezondheidsleer, die ruim 4000 jaar teruggaat, is alles energie. Alles is met elkaar verbonden. Materie, zoals de stoel waar je op zit, de kleding die je draagt, maar ook ons lichaam, is een manifestatie van energie.

 

Ziekte en pijn in ons lichaam ontstaan als de energie niet meer vrij kan stromen. De energie blokkeert of stroomt door onze gedachten en emoties. Gedachten en emoties hebben een frequentie. In de kwantumfysica is dit zelfs te meten. Blije gedachten en gevoelens hebben een hoge frequentie en zorgen ervoor dat de energie stroomt. Negatieve gedachten en gevoelens hebben een lage frequentie en blokkeren de energie. Het maakt hierbij niet uit wat je denkt: als je je naar voelt zit je op een lage frequentie en manifesteer je zaken die daarmee in lijn zijn.

Zoals de auteur Napoleon Hill citeerde: ‘’What you think, you become…’’
Wanneer je je op iets richt, of het nou positief of negatief is, manifesteer je het in je leven. Dit fenomeen wordt ook wel de wet van aantrekkingskracht genoemd.

 

We hebben denk ik allemaal wel eens ervaren dat wanneer we leuke, blije gedachten hebben, we ons ook automatisch goed voelen. We zijn in een soort flow en alles lijkt goed te gaan. Maar als we negatieve gedachten hebben, voelen we ons slecht en kunnen we ons zelfs ziek gaan voelen. Buikpijn van de zenuwen is hier een goed voorbeeld van. Zodra we te lang in het negatieve spectrum blijven, zet deze negatieve energie zich vast en kan zich gaan uiten in chronische lichamelijke klachten. Het is letterlijk een teken van je lichaam dat er iets niet helemaal lekker gaat en je hier misschien eens naar moet gaan kijken. Als we alleen de symptomen behandelen (door bv. een pil te nemen om het probleem te maskeren), uit deze energie zich op een andere manier. Indien we ons hier niet bewust van zijn, kan dit net zo lang doorgaan totdat we de energie (= gedachten en gevoelens) veranderen.

 

Verschillende stromingen

Hoewel elke unieke gedachte en emotie ook een eigen unieke uitwerking heeft, worden ze vaak gekoppeld aan specifieke klachten. In de traditionele Chinese geneeskunst zijn er vijf energie- of orgaansystemen te onderscheiden. Deze zijn gekoppeld aan bepaalde gedachten en emoties en brengen specifieke klachten met zich mee. Zo valt de emotie verdriet bijvoorbeeld onder ‘longenergie’ welke gepaard gaan met aandoeningen van o.a. de luchtwegen, slijmvliezen, de huid en de dunne darm. De longenergie vertegenwoordigd in deze leer dus niet alleen de longen, maar ook andere delen van het lichaam.

 

Er zijn meer van dit soort systemen bekend. In de chakraleer worden de zeven chakra’s met bepaalde ziekten en kwalen geïdentificeerd. Ook in de astrologie worden de sterrenbeelden in verband gebracht met specifieke lichamelijke klachten. In de ayurveda is ook iets soortgelijks terug te zien waarbij kwalen gekoppeld zijn aan de drie dosha’s: vata, pitta en kapha.

 

Dat gedachten en emoties je gezondheid beïnvloeden is dus niks nieuws. Als we hier wat dieper op in gaan heeft elke fysieke kwaal een emotionele/ mentale oorzaak. Het maakt niet uit of het een gebroken been is, astma of een koortslip is of dat de klacht is ‘veroorzaakt’ door een ongeluk.

 


Where attention goes, energy flows

Volgens deze kijk op ziekte en gezondheid is het dus belangrijk om gezonde denkpatronen te koesteren. Om aandacht te schenken aan en je gevoelens te erkennen in plaats van ervoor weg te lopen. Je gaat naar binnen om te onderzoeken welke gedachten en emoties voor disbalans zorgen en vervangt deze door gedachten en emoties die bijdragen aan jouw welzijn.

 

Hier zijn enkele vragen die je jezelf kunt stellen om te zien of de principes van deze traditionele benaderingen je kunnen helpen:

 • Zijn er bepaalde denkpatronen die je zou kunnen veranderen om je meer opgewekt te voelen?
 • Heb je het gevoel vast te zitten in bepaalde delen van je leven en heb je het idee dat je iets moet loslaten om verder te gaan?
 • Waar laat je woorden en gevoelens onuitgesproken?
 • Heb je het gevoel dat je onverklaarbare lichamelijke symptomen ervaart?
 • Welke emoties voelen zich opgesloten in jou, kunnen niet door je heen stromen, waardoor je je belemmert voelt om een leven vol te vreugde ervaren?

 

Je intenties en inspanningen kunnen van invloed zijn op hoe je de wereld ervaart en kunnen voor veel veerkracht zorgen. Een manier om jezelf te bekrachtigen is door middel van affirmaties en door jezelf te visualiseren in een staat waarin je al een gezond en heel lichaam hebt. Probeer dit niet alleen te ‘zien’ maar (vooral) ook te voelen en al je zintuigen in de ervaring te brengen om gevoel met gedachte te combineren en zo die begeerde interne balans aan te moedigen. Wanneer je dit moeilijk vindt om te doen, begin dan met een visualisatie en/of affirmatie die voor jou geloofwaardig is.

 

 Om dit artikel af te sluiten wou ik je nog enkele affirmaties meegeven die ikzelf graag gebruik:

 • Ik ben veilig en thuis, waar ik ook mag zijn.
 • Ik omarm mijn emoties, erken mijn angsten met compassie en laat ze met liefde los.
 • Ik laat plezier en goedheid toe.
 • Ik ben waardig omdat ik besta.
 • Het leven zal mij steunen bij elke verandering.
 • Ik ben onvoorwaardelijke liefde.
 • Liefde opent en geneest me.
 • Ik luister naar en spreek mijn eigen waarheid, zonder anderen dit op te dringen.
 • Ik ben compleet en zie mijn innerlijk licht.
 • Ik weet dat ik word geleid door een hogere bron/het universum/god welke mij altijd ondersteunt en er voor mij is als ik dat nodig heb.
 • Ik ben een waardevol deel van het geheel.

Een reactie posten