Laatste Berichten

Natuurlijke anticonceptie: Taking Charge of Your Fertility

Een paar jaar geleden stopte ik met het gebruik van de anticonceptiepil. Ik wou geen onnatuurlijke hormonen meer in mijn lichaam en kwam erachter dat de anticonceptiepil ook niet vegan is (er zit lactose in). Ik ging op zoek naar een andere manier om mijn cyclus bij te houden. Na veel onderzoek te hebben gedaan, kwam ik uit bij een combinatie van twee dingen: de Lady-Comp en de Fertility Awareness Method (FAM) uit het boek Taking Charge of Your Fertility. In deze blogpost vertel ik meer over het laatste.

 

Taking Charge of Your Fertility

Taking Charge of Your Fertility is een boek geschreven door Toni Weschler. Toni Weschler heeft een Masterdiploma in Volksgezondheid en is gespecialiseerd in de vrouwelijke vruchtbaarheid. Ze schreef Taking Charge of Your Fertility omdat ze vrouwen meer bewust wou maken van hun vruchtbaarheid en de natuurlijke, biologische processen die daarbij horen. Daarnaast wou ze een natuurlijke methode aanreiken om de cyclus bij te houden (FAM).

Het boek is dan ook een leerboek. Het geeft je de kennis om op een natuurlijke manier je cyclus in kaart te brengen. Dit doet het door je inzicht te geven in de tekenen van vruchtbaarheid van je lichaam. De kennis uit dit boek heeft al ruim honderdduizenden vrouwen geholpen om op natuurlijke wijze zwangerschap te voorkomen, zwanger te worden of simpelweg meer grip te krijgen op hun gynaecologische en seksuele gezondheid.

Dit boek is in mijn ogen misschien wel het belangrijkste boek dat je kunt lezen om meer inzicht te krijgen in de vrouwelijke vruchtbaarheid. Het boek is eigenlijk basisbiologie, maar het bevat kennis die de meeste van ons niet standaard op school (of van ouders/anderen) leren. Ook artsen hebben hier niet altijd weet van. Het boek is daarom geschikt voor vrouwen in de vruchtbare leeftijd en een ieder die meer wil weten over de vrouwelijke cyclus, vruchtbaarheid en/of opzoek is naar een natuurlijke vorm van anticonceptie.


Wat is de FAM-Methode?

FAM is de afkorting voor ‘Fertility Awareness Method’. Dit is de methode die uitgebreid omschreven wordt in het boek. Met deze methode kun je je cyclus bijhouden aan de hand van verschillende tekenen, zoals:

  • Je basale lichaamstemperatuur
  • Je menstruatie en vaginale afscheiding
  • De positie van je baarmoederhals (eventueel)

Deze drie dingen tonen aan in welke fase van je cyclus je zit. Zo gaat je basale lichaamstemperatuur bijvoorbeeld omhoog wanneer je een ovulatie hebt en weer omlaag als je ongesteld bent. Aan de hand van deze tekenen houdt je je cyclus bij in een schema dat in het boek zit. Deze kun je kopiëren of je kunt hem printen via de website.

Het bijhouden van je cyclus kan je helpen omdat je zo weet wanneer je vruchtbaar bent en wanneer niet. Het geeft je inzicht in wanneer je ongesteld wordt, wanneer je een ovulatie hebt en of je misschien een erg onregelmatige cyclus hebt. Bepaalde kwalen als PCOS, anovulatie, eierstokcysten of endometriose kun je zo ook (deels) vaststellen.

In het schema staan meerdere dingen vermeld. Zo kun je bijvoorbeeld noteren of je ovulatiepijn hebt, geslachtsgemeenschap hebt gehad, welke supplementen je hebt gebruikt of dat je hebt gesport. Dit is niet noodzakelijk, maar het kan je meer inzicht geven in je cyclus. Er is ook ruimte om zelf notities toe te voegen. Het ziet er in eerste instantie misschien wat ingewikkeld uit, het lijkt veel werk. Maar Toni neemt je in het boek stap voor stap mee door alle punten en geeft veel voorbeelden. Hierdoor wordt het behapbaar en is het vrij makkelijk om ermee aan de slag te gaan.

Betrouwbaarheid

FAM is niet hetzelfde als methodes als de Ritme Methode of andere methoden die er vanuit gaan dat een cyclus standaard 28 dagen duurt. Dit klopt namelijk niet, vrouwen kunnen langere of kortere cycli hebben door bijvoorbeeld stress of PCOS. FAM is echter stevig verankerd in biologie, wetenschap en bewijs. Het houdt rekening met de unieke aspecten van de vrouwelijke cyclus. Indien correct gebruikt, wordt het daarom voor 98% tot 100% effectief verklaard als anticonceptiemethode.

Wat kun je leren van dit boek?

Het boek bevat een schat aan kennis. Je leert o.a.:

  • Hoe het vrouwelijke lichaam werkt, wat de drie primaire vruchtbaarheidstekenen zijn en hoe je die kunt observeren.
  • Een natuurlijke, zeer effectieve en wetenschappelijk bewezen methode van anticonceptie.
  • Hoe je je kansen maximaliseert om zwanger te worden.
  • Natuurlijke manieren om je hormonen te balanceren.
  • Omgaan met PMS, anovulatie en onregelmatige cyclussen.
  • Drie veel voorkomende aandoeningen: PCOS, endometriosis en eierstokcysten en wat je daarbij kunt doen.
  • Hoe je om kunt gaan met de menopauze en miskramen.

 Het boek bevat trouwens heel veel plaatjes en voorbeelden. Het is een dikke pil en heeft maar liefst 560 pagina’s! Ondanks dat het zo’n dik boek is leest het makkelijk weg. Toni heeft een manier van schrijven die de materie luchtig (en humoristisch!) maakt. Dat helpt.

 

Conclusie

Taking Charge of Your Fertility heeft mij veel inzicht gegeven omtrent mijn cyclus. Ik was met FAM begonnen omdat ik soms erg lange, onregelmatige cycli had. Toen ik het boek las, kwam ik erachter dat ik veel dingen nog niet wist. Zo las ik bijvoorbeeld dat het vaker voorkomt dat je een ovulatie mist, vooral in tijden van stress, en dat het dus volkomen normaal is.

De FAM methode gebruik ik nu al een jaar in combinatie met de Lady-Comp, die ik ruim 6,5 jaar gebruik. Hoewel het even duurde voordat ik erin kwam (ik moest vaak het boek er nog bij pakken ter referentie), is het nu een routine geworden om mijn cyclus bij te houden. Het kost me maar een paar minuten per dag om het schemaatje in te vullen. 

Wil je ook beginnen met FAM? Dan heb je naast het boek, alleen een goede thermometer nodig en een printer om af en toe een schemaatje af te drukken. Ik druk meestal een hele lading in een keer af en pak dan telkens een nieuwe als de oude vol is. Het boek is als e-book, paperback en hardcover te koop bij o.a. Bol.com. Er is nog geen Nederlandse versie, maar als je een beetje Engels kan, dan valt het meeste wel te begrijpen, misschien moet je bepaalde termen opzoeken, maar dat is het ook wel. 😊

Reacties

Form for Contact Page (Do not remove)