Sjamanine

blog over bewustzijn, spiritualiteit & natuurlijke gezondheid

Lees meer...

en pak een lekker kopje thee erbij! ☕

Review: Taking Charge of Your Fertility & FAM

In 2014 stopte ik met het gebruik van de anticonceptiepil. Ik wou geen onnatuurlijke hormonen meer in mijn lichaam en kwam erachter dat de pil ook niet vegan is (er zit lactose in). Om mijn cyclus bij te houden én een anticonceptiemiddel te hebben, kwam ik uit bij een combinatie van twee dingen: de Lady-Comp en de Fertility Awareness Method (FAM) uit het boek Taking Charge of Your Fertility. In eerste instantie begon ik alleen met de Lady-Comp, maar omdat ik meer zekerheid wou ben ik het later gaan combineren met FAM. In deze blogspot vertel ik meer over dit boek en FAM.
 

 

Taking Charge of Your Fertility

Taking Charge of Your Fertility is een boek geschreven door Toni Weschler. Weschler heeft een Masterdiploma in Volksgezondheid en is gespecialiseerd in de vrouwelijke vruchtbaarheid. Ze schreef Taking Charge of Your Fertility omdat ze vrouwen meer bewust wou maken van hun vruchtbaarheid en de natuurlijke, biologische processen die daarbij horen. Daarnaast wou ze een natuurlijke methode aanreiken om de cyclus bij te houden. Dit heeft ze de 'Fertility Awareness Method' (FAM) genoemd.

Het boek is eigenlijk basis biologie en het is haast schandalig hoe weinig mensen hier weet van hebben (en het daarom afdoen als onbetrouwbaar). Het boek is dan ook een leerboek. Het geeft je de kennis om op een natuurlijke manier je cyclus in kaart te brengen. Dit doet het door je inzicht te geven in de tekenen van vruchtbaarheid van je lichaam. De kennis uit dit boek heeft al ruim honderdduizenden vrouwen geholpen om op natuurlijke wijze zwangerschap te voorkomen, zwanger te worden of simpelweg meer grip te krijgen op hun gynaecologische en seksuele gezondheid. 

 

Wat kun je leren van dit boek?

Het boek bevat een schat aan kennis. Je leert o.a.:

  • Hoe het vrouwelijke lichaam werkt, wat de drie primaire vruchtbaarheidstekenen zijn en hoe je die kunt observeren.
  • Een natuurlijke, zeer effectieve en wetenschappelijk bewezen methode van anticonceptie.
  • Hoe je je kansen maximaliseert om zwanger te worden.
  • Natuurlijke manieren om je hormonen te balanceren.
  • Omgaan met PMS, anovulatie en onregelmatige cyclussen.
  • Drie veel voorkomende aandoeningen: PCOS, endometriosis en eierstokcysten en wat je daarbij kunt doen.
  • Hoe je om kunt gaan met de menopauze en miskramen.

Het boek bevat trouwens heel veel plaatjes en voorbeelden. Het is een dikke pil en heeft maar liefst 560 pagina’s! Ondanks dat het zo’n dik boek is leest het makkelijk weg. Weschler heeft een manier van schrijven die de materie luchtig (en humoristisch!) maakt. Dat helpt.

Wat is FAM?

FAM is de afkorting voor ‘Fertility Awareness Method’. Met deze methode kun je je cyclus bijhouden aan de hand van verschillende tekenen, zoals:

  • Je basale lichaamstemperatuur
  • Je menstruatie en vaginale afscheiding
  • De positie van je baarmoederhals (eventueel)

Deze drie dingen tonen aan in welke fase van je cyclus je zit. Zo gaat je basale lichaamstemperatuur bijvoorbeeld omhoog wanneer je een ovulatie hebt en weer omlaag als je ongesteld bent. Aan de hand van deze tekenen houdt je je cyclus bij in een schema dat in het boek zit. Dit schema kun je kopiëren of je kunt hem printen via de website.

Het bijhouden van je cyclus kan je helpen omdat je zo weet wanneer je vruchtbaar bent en wanneer niet. Het geeft je inzicht in wanneer je ongesteld wordt, wanneer je een ovulatie hebt en of je misschien een erg onregelmatige cyclus hebt. Bepaalde kwalen als PCOS, anovulatie, eierstokcysten of endometriose kun je zo ook (deels) vaststellen.

In het schema staan meerdere dingen vermeld. Zo kun je bijvoorbeeld noteren of je ovulatiepijn hebt, geslachtsgemeenschap hebt gehad, welke supplementen je hebt gebruikt of dat je hebt gesport. Dit is niet noodzakelijk, maar het kan je meer inzicht geven in je cyclus. Er is ook ruimte om zelf notities toe te voegen. Het ziet er in eerste instantie misschien wat ingewikkeld uit maar Weschler neemt je stap voor stap mee door alle punten en geeft veel voorbeelden. Hierdoor wordt het behapbaar en is het vrij makkelijk om ermee aan de slag te gaan.

Betrouwbaarheid FAM

FAM is niet hetzelfde als methodes als de Ritme Methode, 'cyclussen met de maan' of andere methoden die er vanuit gaan dat een cyclus standaard 28 dagen duurt of een vast ritme heeft. Dit klopt namelijk niet. Vrouwen kunnen van nature langere of kortere cycli hebben en dit kan ook nog eens veranderen door bijvoorbeeld stress of PCOS. FAM is echter stevig verankerd in biologie, wetenschap en bewijs. Het houdt rekening met de unieke aspecten van de vrouwelijke cyclus. Indien correct gebruikt, wordt het daarom voor 98% tot 100% effectief verklaard als anticonceptiemethode.

Toch wordt het niet aangeraden voor iedereen. Het is alleen geschikt voor vrouwen die de discipline hebben om de methode te leren en vervolgens de regels te volgen zodra ze zich deze eigen hebben gemaakt. Je moet bereid zijn elke ochtend je temperatuur te meten, je cyclus elke dag bij te houden, geen seks te hebben of een voorbehoedsmiddel te gebruiken op vruchtbare dagen en over het algemeen gezond te leven.

 

Conclusie

Taking Charge of Your Fertility heeft mij veel inzicht gegeven in mijn cyclus. Toen ik het boek las, kwam ik erachter dat ik veel dingen nog niet wist. Zo las ik bijvoorbeeld dat het vaker voorkomt dat je een ovulatie mist, vooral in tijden van stress, en dat het dus volkomen normaal is. Hoewel het even duurde voordat ik erin kwam (ik moest vaak het boek er nog bij pakken ter referentie), is het nu een routine geworden om mijn cyclus bij te houden. Het kost me maar een paar minuten per dag om mijn temperatuur te meten en het schema in te vullen. De Lady-Comp gebruik ik nu 8,5 jaar en FAM 3 jaar. In die periode was ik samen met mijn partner en tot nu toe heeft het voor ons gewerkt. Het is dus zeker iets dat ik blijf doen.

Form for the Contact Page