Sjamanine

blog over spiritualiteit, natuurlijke gezondheid en meer...

Lees meer...

en pak een lekker kopje thee erbij! ☕

Lady-Comp ervaring na 8,5 jaar

In mijn vorige blogpost schreef ik al kort iets over mijn zoektocht naar een natuurlijke vorm van anticonceptie en de Fertility Awareness Method (FAM). FAM gebruik ik nu ongeveer 3 jaar in combinatie met de Lady-Comp, welke ik zo’n 8,5 jaar gebruik. Over mijn ervaring met de Lady-Comp vertel ik je in deze blogpost meer. 
 

Wat is de Lady-Comp?

De Lady-Comp is een cycluscomputer op basis van temperatuurmetingen en houdt rekening met een aantal natuurlijke, biologische processen, namelijk:

  • Je basale lichaamstemperatuur. Deze stijgt met 0,25 – 0,45°C vlak na de ovulatie en gaat weer omlaag tijdens de menstruatie.
  • Het verloop van de cyclus, welke kan verschillen van vrouw tot vrouw, maar ook van cyclus tot cyclus. Sommige cycli zijn langer, andere korter en de ovulatietijd kan ook variëren.
  • Er zijn maar 6 dagen waarop een vrouw zwanger kan worden: de 5 dagen vóór de eisprong en de dag van ovulatie.

De Lady-Comp houdt rekening met al deze factoren en combineert ze aan de hand van een intelligent algoritme met de data van meer dan 10 miljoen geanalyseerde cycli. Zo kan de Lady-Comp je vruchtbare en onvruchtbare perioden voorspellen. In die zin is de Lady-Comp geen echte anticonceptie. Je kunt de Lady-Comp namelijk ook gebruiken om juist zwanger te worden. Het is dus een hulpmiddel welke je kunt gebruiken om je cyclus bij te houden.

 

Hoe werkt de Lady-Comp?

De Lady-Comp meet je basale lichaamstemperatuur. Dit is de laagste temperatuur van het lichaam in rust (normaal gezien tijdens de slaap). Iedere ochtend wanneer je wakker wordt meet je met de precisiethermometer de temperatuur onder je tong. Daarna geeft de Lady-Comp je vruchtbaarheid weer voor de dag in kwestie in de vorm van een gekleurd bolletje of gekleurd scherm (bij de nieuwere versies):

  • Rood knipperend = voorspelde ovulatie, vruchtbaar
  • Rood = vruchtbaar
  • Geel = leerfase, cyclusfluctuatie
  • Groen = onvruchtbaar
  • Alle kleuren of een blauw scherm = misschien zwanger

De indicatie is geldig voor 24 uur. In het begin zul je vooral veel gele en rode bolletjes zien omdat de Lady-Comp je cyclus leert kennen. Bij twijfel geeft de Lady-Comp ook een geel of rood bolletje aan. Just in case. Wil je niet zwanger worden, dan gebruik je tijdens de rode én gele dagen een voorbehoedsmiddel zoals een condoom.

De Lady-Comp heeft daarnaast o.a. een ingebouwde cycluskalender, een grafiek met temperatuurcurves en overzicht met statistieken zoals je gemiddelde cyclusduur. Mocht je je gegevens willen printen of opslaan op de computer, dan kun je de Lady-Comp aansluiten via USB.

 
Voordat je begint

Je kunt beginnen met het gebruik van de Lady-Comp op de eerste dag van menstruatie. Dat is de dag van een nieuwe cyclus. De dag(en) van menstruatie kun je aangeven met een rode ‘M’. Wanneer je stopt met de pil krijg je eerst nog een onttrekkingsbloeding. Dit is géén echte menstruatie! Je moet daarom wachten tot je na deze bloeding weer een echte menstruatie krijgt. Pas dan kun je beginnen met de meten. Als je de Lady-Comp gaat gebruiken is het ook belangrijk dat je geen andere vorm van (hormonale) anticonceptie gebruikt, zoals het spiraaltje.

 

Wat te doen bij bijvoorbeeld koorts?

Als je ’s ochtends ziek of oververmoeid bent, een kater of koorts hebt, dan sla je die dag (en eventueel de dagen erna) de meting over totdat jij je weer beter voelt. Je lichaamstemperatuur kan hierdoor namelijk veranderen, waardoor de meting onbetrouwbaar wordt. Als je wel meet en je temperatuur is hoog, dan ziet de Lady-Comp dat wel als koorts. Maar als vuistregel geldt dat je pas weer meet als jij je beter voelt. Klik hier om daar iets meer over te lezen. 

 

Betrouwbaarheid

Er is veel discussie over de betrouwbaarheid van natuurlijke anticonceptiemethodes. Zo ook bij de Lady-Comp. Als je de Lady-Comp niet goed gebruikt (vergeten te meten, veel alcohol drinken of niet genoeg slaap) dan wordt het inderdaad minder betrouwbaar en gaat hij in de leerfase (meer gele en rode bolletjes). De Lady-Comp is volgens studies echter voor 99,3% betrouwbaar bij correct gebruik en heeft een Pearl Index van 0,7. Dat de Lady-Comp zo betrouwbaar is komt omdat het uit gaat van de natuurlijke, biologische processen van het lichaam. Weet de Lady-Comp niet zeker of je vruchtbaar bent, dan geeft hij een rood of geel bolletje aan.

Conclusie

Na ruim 8,5 jaar heb ik de Lady-Comp uitvoerig kunnen testen! Ik heb periodes gekend waarin mijn cyclus varieerde van 28 tot 100+(!) dagen (PCOS...). In de periodes dat mijn cyclus zo lang was, kreeg ik meer gele of rode bolletjes. Eén keer vond de lady-comp mijn cyclus zo lang (dan heb ik over 80+ dagen), dat hij alle 3 de kleuren bolletjes liet zien: zwanger? Ik wist dat ik nog geen ovulatie had gehad want mijn temperatuur was nog niet gestegen, dus ik wist dat ik niet zwanger was. Een paar dagen later kreeg ik een ovulatie en ‘herpakte’ de Lady-comp zichzelf weer.

Naast de Lady-Comp gebruik ik sinds 3 jaar FAM. Deze combinatie geeft mij meer zekerheid over waar ik in mijn cyclus zit. Ik vind het erg fijn om op deze manier mijn cyclus bij te houden en ik heb daardoor ook veel geleerd over mijn lichaam. Het is een routine geworden die me maar een paar minuten per dag kost. Over de betrouwbaarheid kan ik alleen zeggen: ik gebruik de Lady-Comp nu 8,5 jaar en ik ben nog niet zwanger. Ik zal de Lady-Comp dan ook (samen met FAM) blijven gebruiken.

Form for the Contact Page