Sjamanine

Blog over astrologie

Lees meer...

Basis astrologie

 

Astrologie is de studie die zich bezighoudt met de positie van hemellichamen en hun invloed op het leven op Aarde. Een horoscoop wordt gebruikt als kaart om dit te duiden. Bij het lezen van een horoscoop wordt meestal als eerste gekeken naar de planeten en in welke sterrenbeelden ze staan. Astrologie is dan ook veel meer dan iemands Zonneteken alleen. Het is een samenspel van meerdere factoren die allemaal meegenomen dienen te worden om een goede duiding te geven.

In deze blogpost behandel ik een aantal van de belangrijkste aspecten van astrologie.
⮞ Je eigen horoscoop maak je makkelijk online via een website zoals AstroSeek.


🟎 De planeten🟎

Er zijn in totaal 10 ‘planeten’ waarmee rekening kan worden gehouden. De planeten geven uiting aan energie. Ze hebben allemaal unieke kenmerken en associaties. Om het overzichtelijk te houden vermeld ik alleen een trefwoord per planeet.

 

Retrograde planeten (Rx): Planeten die schijnbaar achteruit lijken te bewegen. Wordt aangegeven met Rx voor of achter de naam van de planeet. Retrograde planeten hebben een meer inwaartse energie. Vereist meer (zelf)bewustzijn; reflecteren en handelen in lijn met je binnenwereld i.p.v. onbewust handelen als reactie op de buitenwereld.

Stilstaande ‘stationary’ planeten (Sd of Sr): Planeten die schijnbaar stil lijken te staan. Het moment vlak voordat een planeet in directe beweging gaat = stationary direct (Sd) óf in retrograde beweging gaat = stationary retrograde (Sr). Stilstaande planeten zijn erg krachtig. De invloed is maximaal en niet altijd in positieve zin.

In de horoscoop staan stilstaande planeten niet altijd aangegeven. Op Astro.com kun je een horoscoop aanmaken die het wel laat zien. Dit vereist een (gratis) account. De stilstaande planeten staan niet op de gewone horoscoop, je moet op ‘PDF Aanvullende tabellen’’ klikken. Als een planeet stil staat, staat er onder ‘lengte’ na het aantal graden Sd of Sr. 

🟎 De sterrenbeelden 🟎

Sterrenbeelden zijn clusters van sterren die aan de hemel een patroon of figuur lijken te vormen. De sterrenbeelden geven betekenis aan de planeten. Een bepaalde smaak. Ze laten zie hoe de eigenschappen van planeten tot hun recht komen. Er wordt in totaal rekening gehouden met 12 sterrenbeelden.

 

Heerser: Elk sterrenbeeld heeft één (soms 2) heerser(s). Deze planeet hoort als het ware bij dat sterrenbeeld. De heerser komt het best tot zijn recht in dat sterrenbeeld.
Verhoging: Een planeet die ook goed staat in dat sterrenbeeld. Heeft een goede uitwerking.
Vernietiging: Een planeet staat in zijn tegenovergestelde sterrenbeeld en kan daar niet goed zijn werking doen. Kost meer moeite.
Val: Een planeet in val heeft nog minder een band hier dan met het tegenovergestelde sterrenbeeld. Dit heeft de slechtste uitwerking die er maar mogelijk is.

De sterrenbeelden vormen samen de dierenriem en worden ook wel tekens van de dierenriem genoemd. Ze hebben allemaal hun eigen betekenis, legendes, mythes, symboliek, element (aarde, water, vuur en lucht), polariteit (positief/negatief) en bewegelijkheid (vast, kardinaal of beweeglijk).

Er zijn twee soorten dierenriemen. De tropische en de siderische dierenriem. De tropische dierenriem is gebaseerd op de Zon en geeft symbolische representaties van de sterrenbeelden. De siderische dierenriem is gebaseerd op de sterren en komt dichter in de buurt waar planeten daadwerkelijk staan. Het geeft daardoor een meer accurate omschrijving. Vroeger liepen de systemen gelijk. Maar ondertussen loopt de tropische dierenriem +/- 25° vóór op de siderische dierenriem. Klik hier om meer over de verschillen te lezen.

🟎 De Huizen 🟎

Planeten staan niet alleen in een sterrenbeeld, maar ook in een huis. Zoals een jaar wordt onderverdeeld in de 12 sterrenbeelden, zo wordt een dag verdeeld in 12 stukken die ‘huizen’ worden genoemd. Huizen zijn afhankelijk van tijd en kunnen daarom alleen worden toegepast als iemands geboortetijd bekend is. Huizen geven levensgebieden aan.

 

Er zijn even en oneven huizensystemen. Even huizensystemen maken de huizen allemaal even groot. Het sterrenbeeld dat aan de oostelijke horizon staat op het moment van geboorte wordt het eerste huis, het volgende wordt het tweede huis enzovoort. Het ‘gelijke huizensysteem’ of ‘whole sign house system’ is het bekendste even huizensysteem. Het wordt vooral gebruikt in Vedische astrologie, maar doet ook zijn intrede bij westerse astrologen.

Oneven huizensystemen houden rekening met de breedtegraad en hoe lang het duurt voor een sterrenbeeld om plaats te maken voor het volgende sterrenbeeld. Rond de evenaar wisselen de sterrenbeelden elkaar gelijk af, maar hoe meer je richting het noordelijk of zuidelijk halfrond gaat, hoe onevenwichtiger het wordt: soms beslaat een huis maar een paar graden van een sterrenbeeld en andere huizen zijn zo groot dat ze meerdere sterrenbeelden beslaan. Het systeem van Placidus is het bekendst en wordt het meest gebruikt in westerse astrologie

Voorbeeld van dezelfde horoscoop met een oneven (links) en even (rechts) huizensysteem. Zoals te zien is zijn links de huizen niet allemaal even groot en beslaan soms meerdere sterrenbeelden (het 12e huis valt
bijvoorbeeld in Vissen, Ram en Stier) of de huizen zijn erg klein.


🟎
Aspecten 🟎

Naast de posities van planeten in een sterrenbeeld en in een huis, zijn ook de posities van planeten onderling van belang. De relaties tussen planeten worden aspecten genoemd. In de horoscoop worden aspecten weergegeven als lijnen. De betekenis van een aspect is afhankelijk van de hoek die een planeet maakt. Planeten kunnen exacte aspecten maken, maar vaker scheelt het net een paar graden tot elkaar. Het aantal graden waarbinnen een aspect nog werkzaam is wordt een orb genoemd. De meeste astrologen gebruiken een orb van 6° voor grote aspecten (conjunctie, vierkant, driehoek, sextiel en oppositie) en 2° of 3° voor kleine aspecten. De orb wordt verhoogd tot 8° of 10° als het de Zon of Maan bevat. Dit is een kwestie van voorkeur. Maar over het algemeen geldt: hoe kleiner de orb, hoe krachtiger de invloed van het aspect.


Conjunctie
(0°)
Als twee of meer planeten op elkaar staan heet dit een conjunctie. Sommige planeten zijn goed met elkaar verenigbaar en andere niet. Zodra er meerdere planeten met elkaar een conjunctie hebben wordt dit een ‘stellium’ genoemd. Het kan duiden op een sterke gerichtheid, een bepaald talent of een obsessie.

Harmonische aspecten + conjunctie (links) en spanningsvolle aspecten (rechts).

Transitie: Wanneer een planeet een aspect maakt in het nu of op een ander moment met een planeet van de geboortehoroscoop.

🟎 Hemelpunten 🟎

Naast de planeten zijn er ook hemelpunten. Dit zijn geen fysieke planeten maar gecalculeerde punten met specifieke betekenissen. Ze staan net als de planeten in een sterrenbeeld en in een huis en kunnen aspecten hebben.

🟎 Asteroïden 🟎

Sommige astrologen houden ook rekening met asteroïden. Ze staan net als planeten en hemelpunten in een sterrenbeeld en in een huis en kunnen aspecten hebben. Er zijn ontzettend veel asteroïden! De bekendste en hun betekenis noem ik hier.

 

🟎 Welke systeem moet je kiezen? 🟎

Dit klinkt misschien wat vreemd, maar welke dierenriem of huizensysteem je ook kiest: elk systeem is correct! Dat wil zeggen, het is correct ervan uitgaande dat de astroloog begrijpt hoe de horoscoop moet worden geanalyseerd volgens de berekeningen van het systeem dat de voorkeur heeft.

Stel, je hebt een westerse astroloog die gebruik maakt van de tropische dierenriem en het huizensysteem van Placidus en een Vedische astroloog die gebruik maakt van de siderische dierenriem en het gelijke huizensysteem. Op een dag breekt er oorlog uit. Beide astrologen koppelen de stand van de planeten op dat moment aan de oorlog. Ze zien in feite hetzelfde maar gebruiken een andere taal om het te duiden. Wat het belangrijkste is, is dat de astroloog een goede interpretatie kan maken aan de hand van het systeem dat hij of zij gebruikt.

Als je net begint met astrologie zou ik het advies geven om eerst 2 varianten van je eigen geboortehoroscoop te maken. Één met de tropische dierenriem en het huizensysteem van Placidus en één met de siderische dierenriem en het gelijke huizensysteem (house system: whole sign + ayanamsa: lahiri). Vergelijk deze twee. Zoek informatie op over de plaatsing van de planeten in de sterrenbeelden en in de huizen. Kijk dan naar de aspecten. Waar herken jij je het meeste in? Doe daarna hetzelfde met de horoscopen van anderen (familieleden/vrienden) en kijk wat daar het meest accuraat is/waar zij zich het meest in herkennen. Have Fun! 🌟

Form for the Contact Page