Sjamanine

Blog over astrologie

Lees meer...

Tropische vs Siderische Dierenriem

Heb jij je nooit kunnen vinden in jouw horoscoop? Is jouw Zonneteken een Leeuw, maar voel je je meer een Kreeft in jouw scheppingsproces? Het kan zomaar zijn dat dat is waar jouw Zon werkelijk staat!

In astrologie worden twee systemen onderscheiden: de tropische dierenriem en de siderische dierenriem. Héél lang geleden liepen de twee systemen vrijwel gelijk. Maar ondertussen is het verschil tussen de twee is ongeveer 25 graden, bijna een heel teken van de dierenriem (wat 30 graden beslaat). Mocht je je niet herkennen in jouw horoscoop, dan is het zeker de moeite waard om een ander dierenriemsysteem te proberen.
 


De Tropische Dierenriem

In de westerse astrologie wordt voornamelijk de tropische dierenriem gebruikt. Dit systeem is gebaseerd op de stand van de Zon tijdens de Hellenistische periode, zo’n 2000 jaar geleden. Rond die periode stond de Zon op de eerste lentedag in het sterrenbeeld Ram. Omdat de Aarde om zijn eigen as draait ten opzichte van de hemel valt de Zon nu niet meer in Ram op de eerste lentedag, maar in Vissen (+/-5 graden, aan het begin van het teken). Het tropische systeem is echter gebaseerd op de seizoenen van de Noordelijke hemisfeer. 

De sterrenbeelden zijn meer symbolische representaties van de seizoenen en vallen daarom altijd op specifieke datums. Je bent volgens dit systeem dus altijd een Ram als Zonneteken als je op de eerste lentedag (20 of 21 maart) bent geboren, ongeacht of de Zon daar nu werkelijk staat of niet. De eigenschappen van Ram worden gekoppeld aan het begin van de lente: een nieuw begin en vernieuwende energie. De tropische dierenriem wordt berekend door de beweging van de Zon (een dag) te kruisen met tegen de cycli van de Maan (een maand). Voor een heel jaar krijg je dan 12 gelijke stukken van 30 graden.

Klik hier om jouw tropische dierenriem horoscoop aan te maken. Onder 'extended settings' kun je eventueel het huizensysteem aanpassen. Voor westerse astrologie is dat standaard Placidus.

De Siderische Dierenriem

De siderische dierenriem wordt met name in Vedische astrologie gebruikt maar doet ook zijn intrede bij westerse astrologen. Het systeem is gebaseerd op de stand van de sterren en gebruikt de werkelijke posities van de planeten aan de hemel. Hierbij worden de tekens van de dierenriem alsnog in 12 gelijke stukken verdeeld van 30°, maar ze zijn niet gekoppeld aan vaste datums zoals bij de tropische dierenriem. 

De posities van de sterrenbeelden ten opzichte van de Aarde veranderen over de jaren omdat de as van de Aarde ten opzichte van de hemel draait (precessie). Dit systeem is accurater; het gaat er vanuit waar planeten werkelijk staan. Kijk je nu bijvoorbeeld op de eerste lentedag naar de hemel, dan staat de Zon in (het begin van) het sterrenbeeld Vissen en niet in Ram. De siderische dierenriem deelt de cycli van de Maan (= een maand) door de beweging van de Zon (= een dag). Je krijgt dan 27 stukken; de Nakshatra’s. Nakshatra’s zijn simpel gezegd sterrenconstellaties die je kunt zien als een extra verdiepende laag ‘onder’ de sterrenbeelden, ze hebben elk hun eigen symboliek en betekenis.

Dan is er ook nog de 'ware siderische dierenriem' of 'true sidereal zodiac'. Deze 'ware' siderische dierenriem maakt gebruik van 13 sterrenbeelden (sommige astrologen gebruiken er zelfs meer, zoals Cetus). Deze astrologen gaan uit van de werkelijke grootte van de sterrenbeelden en maken ze niet allemaal 30°. Toch is dit iets wat in de praktijk niet altijd goed uitpakt (en het in mijn ogen onnodig moeilijk maakt). De sterrenbeelden sluiten in werkelijkheid niet op elkaar aan. De 'loze ruimte' tussen sterrenbeelden wordt dan alsnog aan een sterrenbeeld gekoppeld, ook al staat een planeet daar in werkelijkheid niet. Omdat er van origine rekening werd gehouden met de onderverdeling van de 12 sterrenbeelden in 30°, heeft elk punt van die 30° ook een betekenis. Dit is bijvoorbeeld te zien bij de Vedische Nakshatra's en Pada's (= onderverdeling van de Nakshatra's), welke betekenis koppelen aan het aantal graden in een bepaald sterrenbeeld. Persoonlijk gebruik ik dan ook liever de 'gewone' siderische dierenriem die van elk sterrenbeeld 30° maakt.

Klik hier om jouw siderische dierenriem horoscoop aan te maken. Kies bij 'House System' 'Placidus' als je hetzelfde huizensysteem als bij westerse astrologie wilt gebruiken.
 

🌞 Tip! Naast het veranderen van dierenriemsysteem kan het interessant zijn om te wisselen van huizensysteem. In mijn blog over het verschil tussen Vedische en westerse astrologie vertel ik hier meer over (klik). Experimenteer en kies vooral wat bij jou past!


Form for the Contact Page