In deze blog wil ik het hebben over een aantal verschillen tussen de
westerse en Vedische astrologie. Beide systemen bieden unieke
perspectieven. Sommige astrologen houden vast aan één systeem,
andere combineren westers met Vedisch. Astrologie kan op allerlei
manieren worden beoefend en er is geen goed of fout; wat belangrijk
is, is dat de astroloog een goede interpretatie kan doen.

✹ Oorsprong ✹
De westerse astrologie is gebaseerd op de geschriften van de Grieks-Egyptische astronoom Claudius Ptolemaeus, welke een voortzetting waren van de Hellenistische en uiteindelijk Babylonische tradities. Ptolemaeus leefde rond 200 na Christus en schreef vier boeken over de invloed van de sterren, bekend als de ‘Tetrabiblos’. Hierin omschreef hij de grondbeginselen van de huidige westerse astrologie. Door de eeuwen heen is deze kennis geëvolueerd en heeft het invloeden uit Arabische, Romeinse en Europese culturen overgenomen.
De Vedische astrologie, ook bekend als Jyotish, vindt zijn oorsprong in de Veda’s; eeuwenoude hindoeïstische geschriften die meer dan duizenden jaren oud zijn. De Sankriettekst ‘Brihat Parasara Hora Shastra’ van de Vedische Wijze Maharishi Parashara wordt gezien als een belangrijke basis voor de huidige Vedische astrologie. Volgens de traditie werd de kennis van astrologie – net als de kennis van Ayurveda, yoga, meditatie en andere Vedische wetenschappen – ‘geopenbaard’ of ‘(h)erkend’ door hoogontwikkelde wijzen, zieners en rishi’s (verlichte personen). Het werd niet ontdekt of uitgevonden door de mensheid, noch experimenteel ontwikkeld door de eeuwen heen.
✹ Dierenriemsysteem ✹
In de westerse astrologie wordt voornamelijk de
tropische dierenriem
gebruikt. Dit systeem
is gebaseerd op de beweging van de Zon. Het
tropische systeem gebruikt niet op de werkelijke stand van de
planeten aan de hemel, maar is gebaseerd op de seizoenen van de
Noordelijke hemisfeer. De sterrenbeelden zijn meer symbolische
representaties van de seizoenen en vallen daarom altijd op
specifieke datums.
De Vedische astrologie gebruikt de siderische dierenriem. Het systeem is gebaseerd op de stand van de sterren en baseert zich op de werkelijke posities van de planeten aan de nachtelijke hemel. Het geeft een meer gepersonaliseerde en accurate interpretatie van de sterrenbeelden. Daarnaast spelen de Nakshatra’s een belangrijke rol in de Vedische astrologie. Nakshatra’s kun je zien als een ‘dierenriem’ onder de welbekende dierenriem.
Lees hier meer over de tropische en siderische dierenriem
✹ De planeten ✹
De westerse astrologie gaat uit van 10 ‘planeten’. De Zon, de Maan, Mercurius, Venus, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus, Neptunus en Pluto. In de westerse astrologie wordt de Zon als belangrijkste invloed gezien. Als je iemand vraagt naar zijn sterrenbeeld, dan wordt hiermee de plaatsing van de Zon bedoeld. Hetzelfde geldt voor de horoscopen die je vaak in krantjes, magazines of online vindt, deze gaan over het Zonneteken (volgens de tropische dierenriem).
In Vedische astrologie wordt er rekening gehouden met de 9 ‘planeten’: de Zon, de Maan, Mars, Mercurius, Jupiter, Venus, Saturnus, Rahu (de noordelijke maansknoop) en Ketu (de zuidelijke maansknoop). In de Vedische astrologie speelt de Maan de meest prominente rol. De Nakshatra's, die een belangrijke rol spelen in de Vedische astrologie, zijn gebaseerd op de stand van de Maan. De Maan wordt ook gebruikt voor Mahadasha: het berekenen welke planeet er in welke periode van je leven de meeste invloed heeft.
✹ Huizensysteem ✹
Het systeem van Placidus is het meest gebruikte huizensysteem in westerse astrologie. Het verdeelt de fasen van de planetaire en sterbewegingen boven en onder de horizon in even grote delen op basis van de positie van de ecliptica en de meridiaan. Het kan worden omschreven als een tijdsgeoriënteerd huizensysteem. Het nadeel ervan is dat de huizen verschillende groottes kunnen hebben. Sommige huizen kunnen bijvoorbeeld slechts één teken bevatten terwijl andere er drie tot vier bevatten. Het wisselende aantal tekens in elk huis kan verschillende niveaus van activiteit en focus in verschillende levensgebieden aangeven. Dit maakt het Placidus-systeem bijzonder nuttig voor moderne en psychologische astrologie, waarbij de nadruk ligt op het begrijpen van de wisselende perspectieven van het individu.
Vedische astrologie gebruikt het gelijke huizen systeem ook wel ‘whole sign system’. Het is één van de meeste
oude en eenvoudigste huizenverdeling in astrologie. De huizen
zijn allemaal even groot en beslaan precies één
sterrenbeeld. Het sterrenbeeld dat aan de oostelijke horizon
staat op het moment van geboorte wordt het eerste huis. Het volgende
sterrenbeeld wordt het tweede huis enzovoort. Door elk sterrenbeeld aan één
specifiek huis toe te wijzen kunnen astrologen zich meer concentreren
op de planetaire heersers van elk huis. De huizen hebben daarnaast
meer specifiekere betekenissen dan de westerse variant.
✹ Horoscoopconstructie ✹
De westerse astrologie maakt over het algemeen gebruik van een ronde horoscoop. Hierin vind je de sterrenbeelden, huizen en planeten als symbool of tekst. Ook zie je vaak de aspecten tussen planeten als getekende lijnen door de horoscoop.
In de Vedische astrologie wordt een vierkante horoscoop gebruikt. De huizen staan hier niet altijd in genoteerd (In het voorbeeld hieronder wel voor het gemak). De
sterrenbeelden worden aangegeven met een nummer of een afkorting en de planeten met
een afkorting en het aantal graden eronder. Er staan ook geen
aspecten bij.
![]() |
Voorbeeld van hoe een Vedische en westerse horoscoop eruit kan zien. |
✹ Primaire focus ✹
De westerse astrologie is door de eeuwen heen beïnvloedt door verschillende filosofische tradities en psychologische theorieën. Daardoor baseert het zich meer op psychologische processen en analyse. De focus wordt gelegd op persoonlijke groei, zelfbewustzijn en het begrijpen van iemands potentieel.
De Vedische astrologie komt voort uit de Hindoeïstische filosofie, waar concepten als karma, dharma en reïncarnatie een rol spelen. De focus bij Vedische astrologie ligt daarom meer op spirituele groei en het begrijpen van iemands levens- of zielendoel. Vedische astrologie is meer ontwikkeld. Het is véél uitgebreider waardoor er ook een veel diepere en meer gedetailleerde analyse kan worden gedaan. Zo maakt de Vedische astrologie ook gebruik van o.a. Varga’s, Nakshatra’s Pada’s, Guna’s en het Dasha systeem.
⭐ Conclusie: doe vooral wat bij je past! Als je net begint met astrologie kan de westerse, tropische astrologie je een goede basis geven over de betekenis van de sterrenbeelden, huizen, planeten en hoe ze samenwerken. Heb je behoefde aan meer diepgang of kun je je niet vinden in de westerse astrologie? Dan is het zeker de moeite waard om eens te kijken naar Vedische astrologie, de siderische dierenriem en/of een ander huizensysteem! ⭐