Sjamanine

blog over bewustzijn, spiritualiteit & natuurlijke gezondheid

Lees meer...

en pak een lekker kopje thee erbij! ☕

Hormonale acne deel I: de energetische oorzaak


Toen ik in 2014 stopte met de anticonceptiepil kreeg ik last van acne. De acne concentreerde zich vooral rond mijn kaaklijn. Over de jaren heen ben ik erachter gekomen wat voor mij werkt en wat niet. In deze blogpost geef ik meer informatie over hormonale acne en tips die mij hebben geholpen om het onder controle te krijgen.

Wat is hormonale acne?

Hormonale acne is acne die wordt veroorzaakt door een verstoorde hormoonbalans. Ik zie het vaak terugkomen bij vrouwen die net als ik zijn gestopt met de anticonceptiepil, maar het kan bij iedereen voorkomen. Als je menstrueert, ovuleert, door pubertijd gaat of zwanger bent kun je ook last krijgen van hormonale acne. Hormonale acne concentreert zich vaak op de kin of langs de kaaklijn, maar het kan over het hele gezicht voorkomen.

Energetische, emotionele oorzaak van acne

Ik heb gemerkt dat er een diepere, emotionele oorzaak ligt aan acne. Acne is een gevolg van je aangevallen voelen, je minderwaardig voelen en/of iets ‘lelijks’ waar je weerstand tegen hebt. In de Germaanse geneeskunde wordt dit een aanvals- en/of bezoedelingsconflict genoemd.

Een bezoedelingsconflict houdt in dat je weerstand hebt tegen iets dat als vies, lelijk, smerig of ongezond wordt ervaren. Dit kan iets buiten jezelf zijn waar je mee in aanraking komt, zoals een ‘smerig’ persoon, maar ook iets in jezelf, zoals jezelf lelijk vinden. Acne komt in de pubertijd het meeste voor omdat we dan vaker onzeker zijn over ons uiterlijk, maar vooral over wie we (vanbinnen) zijn als mens. Daarnaast zijn er in deze periode vaak meer confrontaties met ‘meerderen’ – zoals ouders, leraren of klasgenoten met een ‘hogere status’ waaraan we onszelf meten - die kunnen leiden tot acne.

Genezing kan pas plaatsvinden wanneer er aanvaarding is van de situatie. Wanneer er geen weerstand meer wordt ervaren. Vaak is er sprake van een afwisseling tussen de conflict-actieve fase en de helingsfase, omdat de puistjes het conflict (ik ben lelijk) weer kunnen aanwakkeren.

Hormonale acne na het stoppen met de pil

Hormonale acne die ontstaat na het stoppen met de anticonceptiepil heeft ook te maken met een aanvals- en/of bezoedelingsconflict. Hieronder geef ik een aantal voorbeelden hoe dit kan werken.

De pil wordt in de meeste gevallen genomen om seksueel op een ‘veilige’ plaats te zijn. Je bent veilig voor de ‘aanval’ op je lichaam, namelijk zwangerschap. Als je stopt met de pil, wil je lichaam zich nog steeds veilig voelen. Om seksueel op een veilige plaats te zijn kun je jezelf ‘lelijk gaan maken’ door acne te krijgen. Als je onaantrekkelijk bent - je lelijk voelt - kun je je seksueel veiliger voelen. Je lichaam denkt dan dat het minder makkelijk kan worden ‘aangevallen’.

De pil kan er ook voor zorgen dat je veilig bent voor eventuele ‘aanvallen’ die te maken hebben met school of werk. Je kunt je aangevallen voelen om vrouw te zijn en je cyclus op een natuurlijke manier te ervaren. Puur omdat het niet ‘handig’ is als je op oncontroleerbare, ongeplande momenten ongesteld wordt. Je bent dan vaak minder productief en kan je aangevallen voelen door al het werk dat je ‘moet’ doen. Als je de pil slikt ben je daarnaast veilig voor eventuele klachten die komen kijken bij een échte menstruatie, zoals PMS, extreme krampen of teveel bloedverlies. 

De pil wordt ook vaak gebruikt als ‘medicijn’ tegen acne. Daardoor ben je veilig voor ‘aanvallen’ op hoe je huid eruit ziet. Eigenlijk wordt het genomen als symptoombestrijding tegen je lelijk voelen; tegen een minderwaardigheidscomplex. Als je stopt met de pil kan dit weer opspelen, je voelt je slachtoffer van de situatie en bent zoekende naar hoe je goed voor jezelf kunt zorgen.

De kin en kaaklijn, waar hormonale acne zich het meest concentreert, hebben te maken met expressie. Onuitgesproken zaken. Omdat we bepaalde dingen niet durven te zeggen of te ondernemen, uit deze energie zich door de huid als een ‘explosie’. Als een vulkaan die zich onder het oppervlakte bevindt en wil exploderen.

De oplossing zit ‘m in zelfliefde. In je waardig voelen. Je veilig voelen. Weten dat je jezelf kunt redden, wat er ook gebeurt. Voor jezelf opkomen. Weten wie je bent en wat voor jou werkt. Dit is een proces dat langer kan duren dan het ego leuk zou vinden. Kijk diep in jezelf, want daar liggen alle antwoorden. Jij weet waarom je jezelf acne ‘geeft’. En als je dit weet, weet je ook wat de oplossing is. Maar dit wil niet zeggen dat dat makkelijk is om te doen; om te leven vanuit je heelheid met jezelf.

Mijn ervaring

Toen ik stopte met de pil voelde ik me onveilig, onaantrekkelijk en onzeker. Ik heb toen eerst gewerkt aan oké zijn met hoe ik eruit zag. Daarnaast werkte ik aan me veilig voelen. Als gevolg daarvan veranderde mijn gedrag: ik ging beter voor mijzelf zorgen en werd zekerder van mijzelf. Mijn acne is toen binnen een paar maanden verdwenen. 

Het is vervolgens jarenlang weggebleven, totdat ik in augustus dit jaar spontaan extreme acne kreeg. Erger dan ik ooit heb gehad. Ik had niets aan mijn voeding of huidverzorging veranderd. Dit had in mijn ogen te maken met dat ik mij psychisch aangevallen voelde door een bepaald persoon. Ik had een hoop onuitgesproken afkeer jegens die persoon. Ik voelde mij onveilig en was mezelf gemaakt aan het manoeuvreren ten opzichte van deze persoon. Dit zorgde voor veel stress. De drang om vrij te bewegen, rust te ervaren en mezelf uit te spreken was heel groot. Sinds ik daar wat meer op focus dan op de stress en de weerstand gaat het een stuk beter. Dit gaat nog niet altijd vanzelf, maar zodra ik de focus meer op mezelf leg merk ik dat de impact op mij minder is en dat het beter gaat met mijn huid.


Voeding en huidverzorging

Persoonlijk ben ik een groot voorstander van het kijken naar de diepere, energetische oorzaak van dingen. Dat wil niet zeggen dat ik tegen ondersteunende middelen ben. Voeding en huidverzorgingsproducten hebben in mijn ogen een indirecte werking op acne en misschien nog wel het meeste psychosomatisch. Voel je je goed over jezelf, dan zorg je goed voor jezelf. Je doet dan (onbewust) dingen die bijdragen aan een mooie huid. Voeding en producten die op jouw unieke behoeften zijn afgestemd, kunnen dan ook ter ondersteuning worden gebruikt.

In het tweede deel van deze blogpost ga ik in op voedingsadvies en producten die in mijn ogen helpen. Klik hier om deel II te lezen. 🍎🌷

Form for the Contact Page