Sjamanine

blog over spiritualiteit, natuurlijke gezondheid en meer...

Lees meer...

en pak een lekker kopje thee erbij! ☕

Hormonale acne deel II: voeding en huidverzorging


In mijn vorige blogpost ging ik in op de diepere, energetische oorzaak van hormonale acne. Het is in mijn ogen belangrijker om te onderzoeken waarom je jezelf acne ‘geeft’ dan slechts naar voeding en huidverzorgingsproducten te kijken. Wanneer je voeding en producten gaat gebruiken als ‘oplossing’ maar de energetische oorzaak niet aanpakt, kan de acne namelijk gewoon weer terugkomen óf aanhouden zonder over te gaan. Dat is tenminste mijn eigen ervaring.

Dat gezegd hebbende, wil ik benadrukken dat ik niet tegen ondersteunende middelen ben. Het kan juist heel goed samen gaan!  Want voel je je goed over jezelf, dan zorg je goed voor jezelf. Je doet dan (onbewust) dingen die bijdragen aan een mooie huid. Voeding en producten die op jouw unieke behoeften zijn afgestemd, kunnen dan ook prima ter ondersteuning worden gebruikt. Hieronder deel ik welke voedingsmiddelen en producten mij hebben geholpen bij mijn hormonale acne.

Wat is hormonale acne?

Hormonale acne is acne die wordt veroorzaakt door een verstoorde hormoonbalans. Ik zie het vaak terugkomen bij vrouwen die net als ik zijn gestopt met de anticonceptiepil, maar het kan bij iedereen voorkomen. Als je menstrueert, ovuleert, door pubertijd gaat of zwanger bent kun je ook last krijgen van hormonale acne. Hormonale acne concentreert zich vaak op de kin of langs de kaaklijn, maar het kan over het hele gezicht voorkomen.

Invloed van progestagenen

Progestagenen lijken een grote rol te spelen bij de voorkoming van hormonale acne. Het hormoon progesteron is de enige natuurlijke progestageen. Andere progestagenen zijn vrijwel altijd synthetisch. Deze komen voor in o.a. anticonceptiepillen en hormoonspiraaltjes. Veel voorkomende vormen van synthetische progestagenen zijn:

  • Drospirenon
  • Dienogest
  • Norgestimate
  • Desogestrel
  • Levonorgestrel
  • Norethindron

Wat synthetische progestagenen doen is eigenlijk hetzelfde als het natuurlijke hormoon progesteron: ze onderdrukken de aanmaak van een groep hormoonachtige stoffen (prostaglandinen) genaamd PgE2. PgE2 werkt ontstekingsbevorderend en wordt gemaakt uit arachidezuur; een verzadigd omega 6-vetzuur. Een tekort aan progesteron, en dus een teveel aan PgE2, veroorzaakt acne, wat een ontstekingsreactie is.

Daarnaast zouden progestagenen een invloed hebben op 5-alfa-reductase. Dit is een enzym dat testosteron omzet in het krachtigere DHT (dihydrotestosteron). Te veel DHT zou op zijn beurt zorgen voor een verhoogde talgproductie. Het lichaam maakt DHT aan onder invloed van de insuline-achtige groeifactor IGF-1. Tijdens de pubertijd bereikt het lichaam de hoogste concentratie van IGF-1 in het bloed. Bij een verstoorde hormoonbalans kan er in verhouding teveel IGF-1 in het bloed zitten, wat zorgt voor meer talgproductie en dus meer puistjes.

Voedingsadvies

Simpel gezegd willen we meer progesteron, minder van het ontstekingsbevorderende PgE2 en minder van de insuline-achtige groeifactor IGF-1. Maar hoe doe je dat? Je kunt dit beïnvloeden met voeding. Er zijn voedingsmiddelen die zorgen voor een goede hormoonbalans, terwijl andere de balans juist verstoren. Hieronder benoem ik de belangrijkste factoren.

Consumeer géén melk

Melk en alle afgeleide producten van melk (kwark, yoghurt, kaas etc.) staan erom bekend acne te veroorzaken. Melk heeft een lage, zure pH-waarde in het lichaam en bevat fosfor en caseïne. Je lichaam heeft alkalische (basische) nutriënten zoals calcium nodig voor de verwerking en om de zuurgraad weer in balans te krijgen. Deze nutriënten zitten niet in voldoende mate in melk zelf, maar worden uit je lichaam onttrokken. Deze nutriënten zijn nodig voor een gezond lichaam én een mooie huid.

Naast dat het goede nutriënten uit je lichaam onttrekt, bevat melk de insulineachtige groeifactor IGF-1 én het ontstekingsbevorderende PgE2. Voor kalfjes is dit geen probleem, maar voor mensen wel omdat ons natuurlijke dieet niet hetzelfde is als dat van een koe. Uit onderzoek kwam naar voren dat de melk van koeien minstens 5x zoveel PgE2 bevat als menselijke moedermelk. Daarnaast bevat het andere hormonen die je hormoonbalans kunnen verstoren. Koeienmelk is voor kalfjes, niet voor mensen. Hetzelfde geldt voor melk(producten) van andere dieren, zoals geiten of schapen. Vanaf blijven dus, of kies voor een plantaardig alternatief zoals amandelmelk, kokosmelk of havermelk.


Eet niet teveel vet

Teveel vet in het dieet zorgt voor hoge insulinelevels. Hogere insulinelevels betekent een hogere afgifte van IGF-1 = meer vorming van DHT = een verhoogde talgproductie. Vet legt een laagje om de cel heen en blokkeert zo de opname van glucose in de cel. Dit komt niet alleen de bloedsuikerlevels niet ten goede, het zorgt er ook voor dat andere nutriënten slecht worden opgenomen door de cellen. Een dieet met weinig vet zorgt ervoor dat glucose goed wordt opgenomen.

De beste verhouding die ik heb gevonden en die voor mij en veel mensen lijkt te werken is 60-80% koolhydraten, 10-20% eiwitten en 10-20% vetten. Hoeveel vet je op een dag kunt eten is per persoon verschillend. Dit kan ook liggen aan het sóórt vet dat je eet, daarover vertel ik in het volgende stukje meer.

Persoonlijk kan ik totaal niet tegen pinda’s, pindakaas en plantaardige oliën, maar heb minder moeite met noten en zaden. Op chocolade reageer ik ook niet goed, maar op cacaopoeder dan weer wel. Avocado’s zijn ook geen probleem. Persoonlijk probeer ik mijn vetten te beperken tot ongeveer een handje noten of zaden per dag.

Zorg voor voldoende omega 3-vetzuren, magnesium, vitamine B6 en zink

Ik schreef al kort iets over prostaglandinen en hoe de groep PgE2 ontstekingen bevordert. Deze groep hormoonachtige stoffen wordt gemaakt uit arachidezuur. Dit komt voor in o.a. pinda’s, noten, plantaardige oliën en dierlijke vetten.

Er zijn ook prostaglandinen die ontstekingsrémmend werken, de groepen PgE1 en PgE3. Je kunt deze verhogen door middel van magnesium, vitamine B6 en omega 3-vetzuren. Je kunt hiervoor een supplement gebruiken of het uit voeding halen. Magnesium zit in o.a. in (zilvervlies)rijst, spinazie, broccoli, boerenkool, pompoenpitten, chiazaad en lijnzaad. Vitamine B6 zit o.a. in (zilvervlies)rijst, zonnebloempitten, pistachenoten, hazelnoten en walnoten.

Omega 3-vetzuren zitten in grote hoeveelheden in lijnzaad, chiazaad en hennepzaad. Je hebt supplementen gebaseerd op visolie, krillolie en algenolie. Omdat ik plantaardig eet, gebruik ik er eentje gebaseerd op algenolie. Vissen en krill halen hun omega 3-vetzuren ook uit algen.

Zink is daarnaast zéér effectief in het verlagen van PgE2. Het stimuleert namelijk de aanmaak van progesteron. Zink helpt ook goed bij menstruatieklachten. Daarover heb ik in een vorige blogspot meer geschreven. Klik hier om meer te lezen over zink.


Huidverzorging

Hoewel acne voor het grootste deel van binnenuit komt – zowel energetisch als door voeding – zijn er bepaalde producten die je acne kunnen verbeteren of verergeren. Hieronder geef ik een aantal tips die bij mij helpen.

Gebruik geen hardnekkige reinigers. Deze drogen je huid uit waardoor je huid juist meer olie gaat produceren. Dit is vaak het geval bij acne: je huid kan vochtarm zijn (trekkerig) maar tegelijkertijd een vettig laagje hebben. De meeste producten tegen acne zijn véél te agressief. Je kunt je huid wassen met enkel water en dit hoeft ook niet perse 2x per dag. Gebruik je make-up of wil je iets meer gebruiken dan alleen water? Kies dan voor een milde, niet-comedogene reiniger voor de normale/gevoelige huid, zoals Kruidvat Natures Micellair Water of De Tuinen Reinigingsmelk.

Gebruik niet-comedogene oliën. Dit zijn oliën die de huid niet verstoppen. In veel verzorgingsproducten en soms ook make-up zitten oliën. Sommige van deze oliën verstoppen de poriën waardoor je puistjes kunt krijgen. In welke mate de oliën de poriën verstoppen, wordt uitgedrukt in de comedogene waarde. Hennepzaadolie, *squalaan, arganolie, camellia olie, calendula olie, zonnebloemolie, rozenbottelolie, druivenpitolie, ricinusolie, neem olie, amandelolie en jojoba olie hebben een lage comedogene waarde (0-2). Deze verstoppen de poriën niet/nauwelijks. Oliën die je beter niet kunt gebruiken zijn olijfolie, kokosolie, palmolie en lijnzaadolie. Deze hebben een hoge comedogene waarde (3-5). 

* Helaas gebruiken sommige bedrijven nog squalaan afkomstig uit de lever van haaien. Let er bij squalaan dus op dat het van een natuurlijke, plantaardige (vegan) bron komt zoals olijven of rietsuiker.

Gebruik AHA’s of BHA’s. Producten die effectief zijn tegen acne zijn bevatten vaak AHA’s en BHA’s. AHA’s en BHA’s zijn fruitzuren die je huid exfoliëren zonder te scrubben. Producten met AHA's en BHA's gebruik je in de meeste gevallen niet meer dan 1x per dag, en sommige producten mag je ze maar 1x per week gebruiken. Glycolzuur, lactic acid (melkzuur, is vegan) en salicylzuur zijn wellicht de meest bekendste AHA's en BHA's. Ze maken je huid wel een stuk gevoeliger voor zonlicht, daarom worden ze vaak afgeraden voor zwangere vrouwen en kun je ze het beste alleen 's avonds gebruiken. Er zijn veel verschillende producten met AHA's en BHA's, zoals:


Gebruik toverhazelaar
. Toverhazelaar, ook bekend als witch hazel of hamamelis water, is een natuurlijk alternatief voor dagen dat je geen AHA’s of BHA’s wilt gebruiken. Het is daarnaast veilig voor zwangere vrouwen en je kan gewoon de zon in. Het bevat goede antioxidanten en vochtinbrengende stoffen, helpt tegen huidveroudering, verkleint de poriën en werkt ontstekingsremmend. Ideaal dus als je last hebt van puistjes en mee-eters. Je kunt toverhazelaar gebruiken als tonic of als make-up remover. Dit kan zowel puur als het voor de helft mengen met water. Toverhazelaar werkt daarnaast ook goed bij psoriasis en eczeem. Pure toverhazelaar kun je bestellen bij Natural Heroes.


Hoe ik het doe: puur intuitief

Dit waren mijn tips. Persoonlijk heb ik niet echt favoriete producten die ik veel gebruik. Ik vind het leuk om af en toe iets anders te proberen. Wel zorg ik er voor dat ik elke dag mijn huid reinig, een tonic gebruik, en iets van een serum en vochtinbrengende crème aanbreng. Dit is ook iets wat ik puur op gevoel doe. Niemand zijn of haar huid is hetzelfde en ieder mens heeft weer andere behoeften.


Daarnaast eet ik sinds 2012 plantaardig en let ik erop dat ik voldoende van de hierboven genoemde voedingsstoffen binnenkrijg. Hoe en wat ik eet doe ik ook puur intuïtief. Dierlijke producten voelen al jaren niet goed voor mij, dus die gebruik ik niet. Intuïtief handelen werkt voor mij beter dan vast te houden aan bepaalde regeltjes van wat wel en niet kan. 🌞🌼

Form for the Contact Page