Sjamanine

blog over bewustzijn, spiritualiteit & natuurlijke gezondheid

Lees meer...

en pak een lekker kopje thee erbij! ☕

Hoe ik mijn astma genas

Sinds 2012 heb ik geen astma meer. In deze blogpost vertel ik hoe ik dat heb gedaan, hoe mijn astma eruit zag en beantwoord ik de vraag of astma te genezen is.


Mijn astmadiagnose

Als kind wist ik niet dat ik astma had. Wat ik wel wist, was dat ik altijd buiten adem was. Gymles heb ik daarom nooit leuk gevonden. In mijn ogen (en die van vele leraren) had ik gewoon geen conditie of uithoudingsvermogen. Dat vond ik best apart omdat ik soms meer aan lichaamsbeweging deed dan andere leeftijdsgenootjes die er geen last van hadden. Wat ik mij vooral herinner is dat het voelde alsof mijn lichaam meer kon qua spierkracht, alleen mijn longen werkten niet mee.

Pas na de middelbare school besloot ik naar de huisarts te gaan om mezelf te laten testen op astma. Er kwam uit dat in inspanningsastma had. Ik kreeg te horen dat ik er maar mee moest leren leven en de medicijnen moest gebruiken die ik kreeg voorgeschreven: de oxis turbuhaler (een luchtwegverwijder) en de symbicort turbuhaler (een ontstekingsremmer). Omdat de astma bleef en soms zelfs wat erger leek te worden, kreeg ik later een hogere dosis van de ontstekingsremmer. De symbicort is toen vervangen door de pulmicort turbuhaler (als ik het mij goed herinner).

 

Heftige astma-aanval

In 2012 ging ik voor het eerst op mezelf wonen, op kamers. Ik had mijn eigen keukentje, alleen de douche en het toilet waren gedeeld met drie anderen. Ik deed mijn eigen boodschappen en experimenteerde wat met eten. Ik was al vegetariër en vond het leuk nieuwe recepten uit te proberen. Tegelijkertijd wou ik wat afvallen. Ik kwam online een dieet tegen. Het bestond uit véél yoghurt en kwark. Ongeveer 500 gram op een dag.

Enkele dagen volgde ik dit dieet. Tot ik op een ochtend de ergste astma-aanval kreeg die ik ooit heb gehad. Ik kreeg géén lucht meer. Dit gebeurde direct na het eten van een bak kwark. Gelukkig had ik de oxis turbuhaler vlakbij, wat binnen een paar seconden mijn luchtwegen weer opende. Maar de schrik zat er goed in!

 

Binnen een week geen astma meer

Door deze ervaring begon ik de link te leggen tussen zuivelproducten en astma. Ik kwam erachter dat zuivelproducten enorm slijmvormend zijn. Daarnaast ging ik mij verdiepen in veganisme. Dat leek een logische stap omdat ik al vegetariër was en mij eigenlijk nooit aangetrokken heb gevoeld tot dierlijke producten.

Ik besloot naar mijn intuïtie te luisteren en vrij abrupt – op dezelfde dag als de astma-aanval – alles te schrappen met melk en plantaardig te gaan eten. Dat was nog best lastig, want ik kwam erachter dat er in enorm veel producten melk zit! Zelfs in mijn astmamedicijnen in de vorm van lactosemonohydraat. Zonder overleg met een arts ben ik diezelfde dag ook direct met de medicijnen gestopt.

Wat er vervolgens gebeurde was een wonder. Binnen een week had ik géén astma meer! De eerste twee á drie dagen voelde ik nog wel wat pijn bij het ademen, van die steken, maar het werd duidelijk minder met de dag. Na ongeveer 5 dagen kon ik voor het eerst in mijn leven helemaal diep inademen zonder pijn! Het was alsof ik nieuwe longen had. Ik wist niet wat mij overkwam.

 

Na 12 jaar

In de 12 jaar die verstreken zijn heb ik af en toe nog een steek gevoeld in mijn longen. Dat gebeurde als ik per ongeluk iets had gegeten waar melk in zat of als ik erg verdrietig of angstig was. Maar het kwam nooit in de buurt van de astmaklachten die ik voorheen heb gehad en het was ook zo weer weg. Ik kan nu sporten zonder direct buiten adem te zijn en nog steeds diep ademhalen zonder pijn.

In 2014 kwam ik erachter dat er ook lactose zit in de anticonceptiepil, daar ben ik toen mee gestopt. Zelfs na het stoppen van zoiets ‘kleins’ merkte ik al een verschil in mijn ademhaling (en mijn algehele levensvreugde). Ik kon net wat beter ademhalen dan eerst. Als vervanging gebruik ik nu de Lady-Comp in combinatie met de ‘Fertility Awareness Method’ uit het boek 'Taking Charge of Your Fertility' om mijn cyclus bij te houden (wat al 9 jaar goed gaat 😉).

Naast zuivelproducten merkte ik dat ik ook niet heel goed op gluten reageerde. Mijn voedingspatroon bestaan nu voornamelijk fruit, groente, glutenvrije granen, bonen, linzen en af en toe wat noten of zaden. Dit is wat voor mij werkt en waar ik mij het beste bij voel.

Omdat ik geen medicijnen meer nodig had ben ik nog één keer naar de huisarts geweest om dat te bespreken. Er is toen een longtest gedaan en daar kwam uit dat mijn longen op meer dan 100% functioneerden (boven de normaalwaarden). Er kon geen enkel teken van astma worden gevonden. Ik had ook een allergietest gedaan maar daar kwam niets uit. Dus ook niet dat ik allergisch was voor zuivelproducten of gluten.

 

Kun je genezen van astma?

Volgens artsen kun je niet genezen van astma. Je longen zouden altijd een beetje ontstoken zijn. Je kunt het wel onder controle houden. Ik kijk daar zelf wat anders tegenaan. Genezing zie ik als het herstellen van het lichaam waardoor er geen ziekteverschijnselen meer zijn. Anders zou je ook kunnen zeggen dat iedereen bijvoorbeeld diabetes, kanker of obesitas heeft maar het ‘onder controle houdt’. In mijn ogen ben je dus gewoon genezen als je geen last meer hebt van de ziekteverschijnselen. Daarom zie ik mijzelf ook als genezen van astma.


Mijn advies voor anderen

Astma is een ontstekingsreactie en er is een reden dat de ontsteking ontstaat. Het kan alleen lastig zijn om erachter te komen wat de oorzaak precies is. In mijn geval werd het gediagnosticeerd als inspanningsastma, maar het had duidelijk te maken met bepaalde voedingsmiddelen waar ik niet tegen kon. Toch is er nooit iets uit een allergietest gekomen en werd het daarom niet gezien als allergisch astma. Daarnaast zag ik een link tussen hoe ik mij energetisch/emotioneel verhield tot de buitenwereld en mijn astmaklachten.

Mocht je ook gediagnosticeerd zijn met astma, dan heb ik hieronder een paar tips die je misschien kunnen helpen:

  • Schrap een week lang alle zuivelproducten en kijk wat er gebeurt. Zuivelproducten zijn de méést slijmvormende voedingsmiddelen die er zijn en veel mensen met astma kunnen er totaal niet tegen! Denk hierbij aan melk, yoghurt, kwark, room(ijs) en kaas. Ook de zogenaamde lactose-vrije producten kun je beter even vermijden. Let extra op bewerkte producten, hier zitten vaak melkeiwitten (lactose en caseïne) in verstopt. Zelfs in sommige soorten fruitdranken zit lactose. Lees alle labels! Het zal je verbazen in hoeveel producten zuivel zit.
  • Let ook op andere slijmvormende voedingsmiddelen zoals tarwe (gluten), dierlijke producten en bewerkte producten. Deze verlagen de pH-waarde van je lichaam naar een zure omgeving, waarvan ontstekingen één van de eerste kenmerken is.
  • Doe een allergietest. Daar is bij mij nooit iets uitgekomen, maar misschien bij jou wel en alle beetjes helpen. Voor hetzelfde geld komt er wel iets uit! Als je liever een wat alternatievere methode wilt, kun je je ook verdiepen in toegepaste kinesiologie (daar kwam bij mij wél uit dat ik allergisch ben voor zuivel en gluten).
  • Kijk kritisch naar je medicijnen. In veel medicijnen zitten stoffen waar je een allergische reactie op kunt hebben. Iets dat je juist niet wilt hebben in je astmamedicijn! Je hoeft niet zo abrupt te stoppen zoals ik deed en je kan om vervangende medicijnen vragen zonder bijvoorbeeld lactose. Maar het is iets om rekening mee te houden.
  • Verdiep je in de energetische oorzaak van astma. Klachten van de luchtwegen zijn gelinkt aan de emotie angst, het gevoel ‘geen ademruimte te hebben’ of ‘te stikken’. Astma zou in die zin te maken hebben met een territoriumangst of schrikangst dat niet is opgelost en/of nog steeds plaats vindt.
  • Luister naar je intuïtie. Zoals ik eerder schreef heb ik mij nooit goed gevoeld bij het gebruiken en consumeren van dierlijke producten. Het is heel makkelijk om over je gevoel heen te gaan en mee te gaan met je emoties en gedachten. Veel van wat we doen gaat ook op de automatische piloot, we staan er vaak niet bij stil. Ik ben er echter van overtuigd dat je lichaam altijd wel aangeeft of iets voor je werkt of niet. Het vereist alleen zelfbewustzijn; er dient onderscheid tussen intuïtie/gevoel (vanuit het Zelf/Hoger Bewustzijn) en emoties/gedachten (vanuit ego/valse persoonlijkheid) te worden gemaakt en naar de weerstand/flow te worden gehandeld.


Mocht je zelf astma hebben of iemand kennen die astma heeft, dan hoop ik dat mijn verhaal inspireert. Geef niet te snel op en luister naar je gevoel. Onderzoek wat je astma-aanvallen veroorzaakt, zelfs al is het emotioneel/energetisch. Het heeft mijn leven compleet veranderd.

Dankjewel voor het lezen van deze blogpost.💖🌼

 

Form for the Contact Page